Kinetik Saat Nedir – Nasıl Çalışır ?
Kinetik Saatleri Otomaik Saatlerden farklı kılan özellik zemberek yerine kapasitör ile enerji depolama teknolojisine sahip olmasıdır. Otomatik saatlerde hareket zembereği kurmak için kullanılırken, kinetic modellerde enerji, elektrik enerjisine çevrilerek bir kapasitörü doldurur ve kapasitördeki enerji de standart bir quartz saat mekanizmasını çalıştırır.
Kinetik saatler hem pilli hemde otomatik bir mekanizmaya sahiptir. Kinetik saatlerin makinalarında kullanılan piller diğer quartz saatlerdekinden farklıdır. Quartz saatlerde piller tek dolumluk ve birkaç senelik ömre sahiptir. Kinetik saatlerde ise kapasitör olarak adlandırılan bu piller bir nevi şarjlı pildir ve otomatik rotorunun hareketiyle devamlı şarj olmaktadır.
İlk olarak 1986 yılında Seiko firması tarafından piyasaya çıkan kinetik saat modelleri zamanla teknolojiye ayak uydurarak gelişmiş özelliklerle donatılmıştır.
Kinetik Direct Drive teknolojisi ile saatin kolundaki hareketle şarj olmasının yanında kurmalı saatler gibi saatin kurma kolunu çevirerek te enerji depolaması yapılabilmekte.
Kinetik Solar Saat Teknolojisinde saatin güneşten aldığı enerji ile kapasitörünü depolar.
Kinetik Perpetual teknolojisi ile saatin zaman ayarı ve takvim ayarı tek seferlik ayarlandığından 2100 yılına kadar kendi kendine otomatik olarak takvim şaşmadan devam etmektedir. Yani quartz saatler gibi her ay sonunda ayın 30-31 çekmesine göre takvimi ayın 1 ine almanız gerekmiyor. Kinetik Perpetual Saatler bu özelliği ile önceden kodlanmış tarih bilgisiyle hangi yılda, hangi ayın, hangi tarihinin, hangi güne geldiğini bilmektedir.
Zamanla teknolojinin gelişmesiyle günümüzde Kinetik Saatlere GPS özelliği de eklenerek dünyanın bir çok ülkesinde sadece tek bir tuşa basarak otomatik olarak uydudan aldığı bilgilerle bulunduğunuz konumun zamanını ayarlamak mümkün olmuştur.
Kinetik saatlerin pili quartz sadelere göre ekstra puntolu şaselere sahiptir. Bu sebeple kinetik saatlere saat ustası hariç başka hiçbir yerde pil takılmamalıdır. Bir çok müşterimizde karşılaştığımız sorunda pili bitti zannedip saatin pilini değiştirmek için hemen pil değişimi yapan bir yere gitmek oluyor fakat bu pilin farklı olduğunu kullanıcı bilemediği gibi pili takan esnafta bilemeyebiliyor. Saatte normal pil var zannedip yöntemini bilmeden pili sökmeye kalktığında saate zarar vermektedir ve bu sadece pil değişimiyle sonuçlanacakken ekstra masraflara yol açmaktadır.
Bazı kinetik saatler Solar teknolojisine sahip olduğundan güneş enerjisi ile şarj olmaktadır ve uzun süre karanlıkta kaldığında rezervi azalarak durmaktadır. Bu tarz durumlarda da yine bilmeden aynı işlemler uygulanabilmektedir. Halbuki Solar Kinetik saatleri belli bir süre ışığın yada güneşin altında beklettiğinizde enerjisi artarak yine eskisi gibi çalışmaya başlamaktadır.